Kategorier
Ögon

8 tips för att förhindra torra ögon på vintern

Oavsett om du bor i ett klimat med kallt vinterväder eller om du planerar en skidresa norrut, kan vintern vara en utmaning om du lider av torra ögon. Torr, sval luft, kalla vindar och till och med torrare inomhusuppvärmning kan orsaka ögonirritation, sveda, klåda och rodnad, och ibland till och med alltför vattniga ögon eftersom fler tårar produceras för att kompensera för torrheten. Många människor har en kronisk känsla av att de har något i ögat och vissa upplever till och med suddig syn. Dessa symtom kan vara försvagande!

Torra ögon är en av de vanligaste klagomålen ögonläkare får från patienter under vintersäsongen, särskilt i de svalare klimaten. Därför vill vi dela några tips om hur du kan lindra obehag i torra ögon och hur du vet när ditt tillstånd är allvarligt nog för att komma in för en utvärdering.

Torr, sval luft, kalla vindar och till och med torrare inomhusuppvärmning kan orsaka ögonirritation, sveda, klåda och rodnad

Så förhindrar du torra ögon

  • Håll ögonen fuktiga med konstgjorda tårar eller ögondroppar. Du kan applicera dessa några gånger varje dag när ögonen känns torra eller irriterade. Om droppar utan recept inte hjälper eller om du har kroniska torra ögon, tala med din ögonläkare om att hitta de bästa dropparna för dig. Eftersom inte alla konstgjorda tårar är desamma kan kunskapen om orsaken till ditt torra öga hjälpa din ögonläkare att avgöra vilket märke som passar bäst för dina ögon.
  • Använd en luftfuktare för att motverka torkningseffekterna av inomhusvärmare eller i allmänhet torr luft.
  • Rikta ventilationsöppningar eller inomhusvärmare bort från ditt ansikte när värmen är på. Försök att hålla dig på avstånd från direkta värmekällor, särskilt om de blåser ut värmen.
  • Drick mycket! Återfuktning av din kropp kommer också att återfukta dina ögon.
  • Skydda dina ögon utomhus med solglasögon eller glasögon – ju större desto bättre! Större, till och med omslutningsglasögon samt en hatt med bred kant håller vinden och andra element borta från dina ögon. Om du bär skyddsglasögon för vintersport, se till att de passar bra och täcker en stor yta. “
  • Lugna torra ögon med en varm kompress och gnugga dem aldrig! Att gnugga ögonen ökar irritationen och kan leda till infektion om händerna inte är rena.
  • Ge dina ögon en digital paus. Människor blinkar mindre under skärmtiden och därför kan omfattande datoranvändning leda till torra ögon. Följ 20/20/20 regeln genom att ta en paus var 20: e minut för att se 20 meter bort i 20 sekunder och se till att du blinkar!

För bärare av kontaktlinser: Om du bär kontaktlinser kan torra ögon vara särskilt försvagande eftersom kontaktlinserna kan orsaka ytterligare torrhet och irritation. Kontaktlinsens återfuktningsdroppar kan hjälpa dina ögon att må bättre och kan också se dig tydligare. Inte alla ögondroppar är lämpliga för användning med kontaktlinser, så fråga din optiker vilken ögondroppe som är kompatibel med dina kontakter och rengöringslösning. Om återvätning av droppar inte hjälper kan du överväga att välja glasögon när dina torra ögon är dåliga och prata med din optiker om vilka märken av kontaktlinser som är bättre för torra ögon. Många människor upplever förbättringar av torra ögon när de byter till daglig kontaktlinser för engångsbruk. “

Kroniska torra ögon eller torra ögonsyndrom?

Torra ögons syndrom är ett kroniskt tillstånd där ögonen inte producerar tillräckligt med tårfilm eller inte producerar kvaliteten på tårfilmen som behövs för att hålla ögonen fuktiga. Medan vinterväder kan förvärra detta tillstånd är det ofta året runt. Om du upptäcker att tipsen ovan inte lindrar ditt obehag eller symtom kan det vara dags att se en ögonläkare för att se om ditt tillstånd kräver mer effektiv medicinsk behandling.

Behöver du besöka en ögonklinik i Stockholm? Besök Ocavis Ögonklinik nära Odenplan i Stockholm

Ta ett vetenskapligt, godkänt ögontest på https://ocavis.se/ogontest/torra-ogon som kan hjälpa dig att få reda på om du lider av torra ögon