Kategorier
Ögon

Närsynthet är det nya normala

De flesta av oss bor i städer och arbetar från ett skrivbord. Att kunna se något längre än att en bil närmar sig på avstånd är i grunden onödig.

Det är därför ingen överraskning att närsynthet har ökat de senaste åren. Enligt en studie från 2019 i tidskriften Investigative Ophthalmology and Visual Science har mer än 32 procent av världens befolkning närsynthet, annars känd som myopi eller kortsynthet.

De högsta nivåerna av kortsynthet finns i asiatiska städer som Singapore, Hong Kong och Guangzhou i Kina. Under de senaste decennierna har fall av närsynthet ökat i USA och Västeuropa med cirka 15%.

På ytan verkar inte ökande graden av närsynthet vara ett så pass stort problem. Medicinska samhället var mer eller mindre överens om att du bara kunde börja använda glasögon eller kontaktlinser och sedan fortsätta med ditt liv.

Nya studier visar att kortsynthet kraftigt ökar risken för att utveckla andra synhotande sjukdomar och tillstånd som glaukom, grå starr, näthinneavlossning och makulopati.

Myopi är utan tvekan en epidemi. Och som andra epidemier räcker det inte att bara hitta en tillfällig lösning och hoppas att den försvinner. Nivåerna av närsynthet ökar i snabb takt och de kommer att fortsätta att göra det såvida inte något görs åt det.

Vad som händer i närsynthet är att ögongloben förlängs. Detta orsakar i bästa fall suddig syn när man tittar på föremål som är långt borta. I värsta fall kan det orsaka huvudvärk, kraftig ögonbelastning, hindrad utveckling hos barn, samt påskynda ovan nämnda förhållanden.

Det är därför det inte bara är viktigt att ha regelbundna ögonkontroller och bedöma närsynthet, det är viktigt att göra det från tidig ålder. Låt oss nu titta på några av de viktigaste drivande faktorerna bakom närsynthet, liksom några av de potentiella sätten att hjälpa till att hantera den.

Gener

Under lång tid trodde man att närsynthet endast var ett genetiskt problem som överfördes genom generationerna.

Även om närsynthet utan tvekan har en ärftlig komponent samt att genetik spelar en viktig roll för att bestämma en människan syn, vilket framgår av den senaste tidens stigning i fall, är det uppenbart att det också påverkas av miljön.

Till exempel har läkare noterat att många barn idag utvecklar mild närsynthet i tidig ålder. Men idag ser de tillståndet gå snabbare. Det finns många teorier om varför detta kan hända, och som vi kommer att se är ett av de viktigaste och mest övertygande fallen vår förändrade relation till teknik och ökad skärmtid.

Skärmtid

Som alla som ser sig omkring några minuter kan märka, tillbringar vi mycket mer av vår tid framför skärmarna idag.

Enligt en studie från American Optometric Association säger fyra av fem föräldrar att deras barn tillbringar minst en timme om dagen framför en dator eller mobil enhet. För många andra barn och vuxna, särskilt de som använder skärmar för studier eller arbete, kommer siffran sannolikt att vara mycket högre.

Tekniken vi har till hands idag är otrolig, men den kostar. För att dina ögon ska må så bra möjligt krävs det att du är ute i det stora, öppna landskapet och fokuserar på objekt långt bort, för att liksom träna synen.

Att vara utomhus

Även om skärmar och digitala enheter får mycket av skulden för ökningen av närsynthet, började ökningen ta fart innan smartphones eller bärbara datorer blev en nyhet.

Detta faktum stöds av andra studier som visar att stirra på en datorskärm hela dagarna är faktiskt inte så illa för våra ögon som vi först trodde. Det verkar som om den verkliga syndaren är att vi inte går ut så mycket som tidigare.

Ökad skärmanvändning kommer vanligtvis med ökad tid inomhus. Du kan se detta särskilt i regioner i Öst- och Sydostasien där studenter i många år har tillbringat tio timmar i skolan om dagen, följt av tre timmars läxor.

Allt detta nära arbete gör att ögonen anpassar sig för att gynna föremål i det närmaste synfältet – särskilt hos barn vars ögon fortfarande utvecklas. I grund och botten förändras det vi ser och tittar på hur ögat utvecklas.

Naturligt ljus

En av teorierna för att vara utomhus anses vara att skydda mot närsynthet är att det finns färre hinder som väggar som kommer i vägen för att kunna se ut mot inget särskilt mot horisonten.

Vissa forskare säger dock att det utsätter ögat för naturligt ljus som hjälper ögat att utvecklas på ett hälsosamt sätt och håller synen skarp. Dr Donald Mutti, professor vid Ohio State University College of Optometry, säger att även en grå, regnig dag ger tio gånger mer ljus eller “ljusstyrkanheter” än ett inomhusrum.

Teorin är att dessa ljusenheter interagerar med specialiserade celler i näthinnan, vilket får dem att producera mer dopamin – en kemikalie som tros hjälpa utvecklingen av ögat. Med andra ord kan dopamin vara nyckeln till att sätta paus på utvecklingen av närsynthet.

En kinesisk studie från några år sedan försökte testa detta genom att installera glasväggar på fyra sidor i ett klassrum och mäta om det hade en effekt på närsynthet. Resultaten var ofullständiga, men det ersatte knappast den faktiska tiden utomhus.

Det bästa rådet är ofta det äldsta och mest överanvända. I det här fallet kan det inte vara mer passande att spendera mer tid utomhus och få mycket frisk luft och naturligt ljus.

Behöver du besöka en ögonklinik i Stockholm? Besök Ocavis Ögonklinik nära Odenplan i Stockholm. Vi kan hjälpa dig med din närsynthet.