Kategorier
Ögon

Skärmutmattning: Hur man tar hand om trötta ögon

Du har alldeles nyss avslutat en lång arbetsdag efter flera timmars sittande framför skärmen och dina ögon känner sig överansträngda och trötta.

Hela du känner dig trött och allt du vill göra är att sluta ögonen och vila. Men när du äntligen lägger dig för att vila och sluter dina ögon märker du genast att du har för mycket energi i kroppen.

Detta är ett typiskt fall av skärmutmattning: något som på grund av förekomsten av skärmar i våra liv lätt förbises eller försvinner som någon annan sak som “stress” eller “att arbeta för mycket”.

Skärmutmattning är i grunden när musklerna i och runt våra ögon blir slitna och ansträngda, som ett resultat av av att titta på en skärm under långa perioder utan vila

En av anledningarna till detta är att när vi använder skärmar måste våra ögon ständigt fokusera på de små pixlar som utgör element som text. Det finns också andra faktorer som blått ljus, bländning och minskad blinkning som bidrar till skärmtrötta ögon.

Vad allt detta lägger till är en allmän känsla av ansträngning och trötthet runt ögonen, vilket också kan leda till huvudvärk, nacksmärta och en allmän tyngd och trötthet i kroppen.

Här ska vi titta på några av de bästa sätten att hantera skärmtrötthet så att du kan begränsa dess inverkan på ditt liv och ge dina ögon den vila de förtjänar.

20/20/20-regeln

Vi har nämnt 20/20/20-regeln några gånger, men den upprepas fortfarande eftersom den är ovärderlig för att skydda din långsiktiga ögonhälsa.

Tanken är att efter 20 minuters skärmtid ska du titta ut genom fönstret på minst 20 fot i minst 20 sekunder och sedan upprepa.

Du kan tänka på det som en form av yoga för ögat. När du arbetar på en skärm anpassar sig dina ögon ständigt till pixlarna och ljuset i rummet. Genom att ändra din fokuspunkt låter du dem chansen att vila samtidigt som du utövar din långväga vision.

Begränsa ljusbländning

Oavsett om det kommer från fönstret, en intern ljuskälla eller själva skärmen, är det viktigt att begränsa mängden bländning du utsätts för för att minska mängden belastning du utsätter dina ögon för.

Det bästa sättet att göra detta är att justera belysningen i din miljö. Om du arbetar hemifrån kan detta innebära att du stänger av taklampor och istället använder en skrivbordslampa, samt att du justerar skärmens ljusstyrka så att den är ungefär densamma som ljuset i rummet.

Blått ljus

Ovanpå bländningen är en specifik våglängd känd som blått ljus känd för att ytterligare hindra ögonen från att fungera optimalt.

Vissa källor för blått ljus inkluderar smartphones, surfplattor, datorer och lysdioder. Blått ljus är en av de kortaste, högsta energivåglängderna för ljus, vilket innebär att det kan skapa en skarp effekt som kan leda till trötthet i ögonen, torra ögon och huvudvärk.

Det bästa sättet att minska exponeringen för blått ljus är att begränsa skärmanvändningen, särskilt innan du går och lägger dig. Du kan också använda applikationer som filtrerar blått ljus och justerar enhetens ljusinställningar efter tid på dagen.

Ögondroppar

En av de vanligaste effekterna av att titta på en skärm under långa perioder är att ögonen börjar torka ut.

Detta kan hända av flera anledningar. För det första, när vi är engagerade i ögonintensiva uppgifter som att läsa en artikel eller titta på en video, tenderar vi att blinka mycket mer sällan. Blinkande är ögats naturliga smörjsystem som inte bara håller dem fuktiga utan skyddar dem mot infektion.

För det andra, när vi använder skärmar kan vi ofta fastna inomhus i torra miljöer. Detta bidrar ytterligare till obalansen i fukt i ögat, vilket leder till allt torrare ögon.

Smörjande ögondroppar är ett sätt att få tillbaka fukt i ögat och göra dem bekvämare. De är inte en lösning för torra ögon, utan snarare ett sätt att tillfälligt lindra symtomen.

Kontaktlinser

Om du använder datorer i ditt arbete och bär kontaktlinser är risken för ögontrötthet och torra ögon ganska hög.

För många är det dock uthärdligt om det betyder att de inte behöver gå tillbaka med glasögonen. Det finns dock ett annat alternativ som innebär att du kan bli av med dem båda.

Många som har laserögonkirurgi tycker att de inte längre upplever det obehag de gjorde tidigare när de tittade på en skärm eller arbetade vid en dator. Inte bara det, men de behöver inte längre oroa sig för att komma ihåg var de lägger glasögonen eller faffar runt med kontakthygienrutinen.

Ögonövningar

Nu säger vi inte att du behöver träna dina ögon lika intensivt som när du gör dina squats på gymmet varje morgon. Att träna dina ögon lite då och då kan dock göra under för din syn.

Detta kan vara så enkelt som att fokusera på föremål på olika avstånd och i olika vinklar, flera gånger om dagen. Försök till exempel att fokusera på ett objekt cirka 10 meter från dig, sedan 20 meter, sedan 50 och sedan 100 (ungefär en fotbollsplanlängd). Detta kan hjälpa till att hålla de små musklerna aktiva i ögat.

Behöver du besöka en ögonklinik i Stockholm? Besök Ocavis Ögonklinik nära Odenplan i Stockholm. Vi hjälper dig med dina ögon.