Kategorier
Ögon

Linsbyte – Såhär går det till

När vi närmar oss 45-årsåldern börjar man märka av förändringar gällande sin syn. Du som tidigare inte haft problem med din syn kan märka att du behöver läsglasögon eller progressiva glasögon för att se ordentligt när du till exempel läser tidningen eller ser på teve. För att undvika att behöva använda glasögon eller linser resten av livet kan du istället genomgå ett linsbyte. Nedan förklarar vi exakt vad ett linsbyte innebär och hur det går tillväga.

Vad innebär ett linsbyte?

När man genomgår en operation för linsbyte så byter ögonläkaren ut ögats naturliga lins mot en specialslipad plastlins. Man anpassar styrkan efter ditt öga och efter operationen kommer du kunna se bra både på långt och kort håll.

Hur går ett linsbyte till?

En linsbyte-operation tar cirka 20 minuter och det krävs endast lokalbedövning. Man för in ett smalt instrument i ögat och suger ut den befintliga linsen i form av vätska med hjälp av ett ultraljud. Man för sedan in den nya plastlinsen genom samma lilla hål och säkerställer att den ligger korrekt. Under hela operationen sköljer man ögat rikligt med vätska och man har en operationshandduk över ansiktet. Du kommer inte att se något under operationen utan du kan endast ana skuggor och rörelser. Efter operationen droppar man antibiotika i ögat i förebyggande syfte. De första timmarna efter operationen kan ögat vara ljuskänsligt och din syn kommer förmodligen vara lite dimmig. Detta brukar gå över redan inom ett dygn och läkningstiden
efter en sådan här operation är väldigt kort.

Vilka risker finns det med att byta sin lins?

Självklart finns det alltid risker när man genomgår ett kirurgiskt ingrepp men en linsbytesoperation är en väldigt vanlig operation bland många andra ögonsjukdomar och med få risker. Trots att risk för infektion är väldigt liten så får du ändå med dig ögondroppar hem efter slutförd operation som du tar för att påskynda läkning och minska risk för infektion. I få fall kan det krävas att man kommer tillbaka för att man fått ett lättare restsynfel för att linsen inte hamnat helt rätt. Detta löser man då oftast genom en mindre laseroperation.
För att läkningen ska gå så smidigt som möjligt är det viktigt att tänka på att inte gnugga sig i ögonen eller bada under de första två veckorna. Om du använder ögonsmink kan det vara klokt att avvakta med det cirka en vecka efter din operation.

Vill du veta mer?

Ta kontakt med oss på Ocavis om du känner att du skulle vilja veta mer om linsbyte och om det skulle vara en passande operation för just dina bekymmer.