Kategorier
Ögon

5 myter vs. fakta om din syn

Vi har nog alla hört talas om olika myter kring synen och ögonen. Men hur bra koll har du egentligen på vad som är en myt och vad som faktiskt är sant? Här hjälper vi dig att reda ut all fakta!

MYT: Om du sitter för nära TV- eller datorskärmen kan det skada dina ögon

FAKTA

Idag spenderar vi allt mer tid sittandes framför digitala skärmar – på jobbet, när vi slösurfar på mobilen eller när vi slår oss ner i soffan på kvällen. I takt med att skärmtiden ökar har det börjat huruvida det blåvioletta UV-ljuset från skärmarna är skadligt för synen eller inte.

Visserligen har ljus, även blått ljus, en positiv inverkan på hormonbalansen och vår sömncykel. Men när vi exponerar ögonen för en större mängd blått ljus under längre tid kan det faktiskt vara skadligt eftersom det passerar nästintill ofiltrerat genom ökat till näthinnan. Vanligaste symptomen är att ögonen känns torra och trötta, att du får svårt att fokusera, huvudvärk och rubbade sömnrutiner. I värsta fall kan för mycket blått ljus även orsaka inflammationer och permanenta skador på ögats lins och näthinna.

Misstänker du att du kanske sitter lite för mycket framför skärmen utan att låta ögonen vila? Gör vårt digitala ögontest!

MYT: Att läsa i svag belysning är inte bra för ögonen och kan leda till sämre syn

FAKTA

Falskt – det är inte mer ansträngande för ögonen att läsa med sämre belysning än vanligt. Att läsa i svag belysning påverkar inte synen mer än att dina ögon bli trötta eftersom du behöver anstränga dem mer, vilket är detsamma om du sitter nära datorskärmen.

MYT: Ögonen kan fastna om man tittar i kors

FAKTA

Nej, precis som att ditt ansikte inte fastnar i en grimas kommer dina ögon inte att fastna i skelning. Att titta i kors är inte detsamma som medfödd skelning. Vad som orsakar medfödd skelning är ofta okänt, men enligt forskning kan det vara ärftligt.

MYT: Att titta rätt mot solen kan skada dina ögon

FAKTA

Sant – det är aldrig speciellt bra att titta direkt mot solen. Den intensiva UV-strålningen kan i värsta fall orsaka blindhet och det finns forskning som kopplar exponering från solens UV-strålar till ögonsjukdomar som näthinneinflammation, hornhinnedystrofi och makuladegeneration.

Det är som farligast att titta mot solen under en solförmörkelse, eftersom UV-strålningen fortfarande finns kvar trots att det upplevs vara mörkare. Som ett resultat av detta blockeras de reflexmässiga sensorer som gör att pupillerna drar ihop sig. Näthinnan lämnas därför fullt exponerad och ögat skyddas inte från mängden ljus som fortfarande finns kvar.

Här kan vi även passa på att spräcka hål på myten om att desto mörkare linserna är på dina solglasögon, desto bättre skydd får du mot solen. Nog hade det var för att skydda ögonen från solens skadliga strålar och även huden runtom ögonen.

MYT: Morötter och blåbär är bra för synen

FAKTA

Jo, det stämmer faktiskt! Blåbär och morötter är fyllda med antioxidanter som är bra för näthinnan och motverkar torra ögon. Detta gäller även de omega 3-fetter som finns i fisk och skaldjur. Mumsigt värre! Tänk dock på att dessa vitaminer och mineraler inte förbättrar din syn.